Strategie de dezvoltare

Până în 2020, Uniunea Europeană a promovat, prin Strategia “Europa 2020”, un model de creștere inteligentă, durabilă și incluzivă. Continuând programul de dezvoltare, Comisia Europeană a reînnoit inițiativa “Calea către excelență”, pentru a continua să ofere sprijin adaptat și expertiză regiunilor cu întârzieri de dezvoltare.
În ceea ce privește inovarea, “Calea către excelență” este o altă modalitate prin care Comisia Europeană ajută regiunile Europei să se pregătească pentru viitor, cu strategii de inovare solide, sprijinite de fondurile U.E. în bugetul european 2021-2027.
În acest sens, elaborarea unei strategii de dezvoltare locală integrată la nivel regional, național și european îmbunătățește semnificativ șansele de dezvoltare economică și socială durabilă, incluzivă și performantă. Lipsa unei viziuni strategice pe termen mediu și lung ar duce la creșterea vulnerabilității comunității și la apariția unor riscuri sociale și economice prin imposibilitatea de a accesa fonduri comunitare. Evitarea unor astfel de riscuri și vulnerabilități constituie motivul definitoriu pentru a contura viziunea strategică asupra procesului de dezvoltare a localității Tomșani.
Strategia de Dezvoltare Locală a comunității noastre pentru perioada 2021-2027, cu perspective până în 2030, își propune să antreneze toți actorii locali importanți, cu scopul de a lua decizii favorabile dezvoltării locale, pentru a fi valorificate toate resursele locale, pentru a se atrage finanțări guvernamentale și europene.
Administrația Publică Locală are rolul catalizator de a coagula toate elementele decizionale, dar și responsabilitatea principală pentruimplementarea acestei strategii, însă eșecul sau succesul acestei implementări va influența dezvoltarea socială și economică a comunității.
Necesitatea elaborării Strategiei de dezvoltare a comunei a apărut și ca o continuare firească a programelor pe care comunitatea și le-a propus și, în parte, le-a și realizat, în perioada anterioară.
Procesul de planificare strategică implică identificarea direcţiilor, obiectivelor și proiectelor de dezvoltare strategică ce presupun aplicarea pe termen scurt și mediu a priorităţilor identificate
În vederea realizării acestui demers strategic, s-au parcurs etapele de analiză ale Strategiei de Dezvoltare a României, Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Sud Muntenia și Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Prahova, identificarea obiectivelor, colectarea datelor necesare întocmirii analizei situaţiei actuale, formularea viziunii, realizarea analizei situaţiei curente în comună, identificarea disparităţilor, efectuarea analizei SWOT, formularea direcţiilor de dezvoltare, stabilirea criteriilor de prioritizare a proiectelor, planificarea financiară și stabilirea unor măsuri de monitorizare și evaluare a procesului de implementare.
Vedeți aici strategia de dezvoltare în format PDF!