PRIMĂRIA TOMȘANI

JUDEȚUL PRAHOVA

Str.Principala, Nr.24A, Sat Tomșani
Telefon:0244.237.000
Fax:0244.237.205

Tradiții și obiceiuri

Oamenii din Comuna Tomşani şi-au păstrat datinile şi obiceiurile formate de-a lungul timpului. Dintre acestea sunt: botezul, nunta, înmormântarea, obiceiuri de Crăciun, de Anul Nou şi de Paşte.

După naşterea copilului i se pun ursitorile în casa părinţilor. Copilul are o mâţă care ii poartă de grijă până la botez. Copilul primeşte taina botezului la biserică, fiind creştinat cu ajutorul naşilor. După slujbă se organizează o petrecere şi la sfârşitul ei copilul este dăruit cu un dar de bani şi cadouri. A doua zi după botez urmează „luarea mirului”. Copilul este scăldat de nașă. Moaşa este în tot acest timp lângă copil.

Nunta este un prilej de bucarie, ca şi botezul. Cu ani în urma oamenii păstrau cu sfinţenie obiceiurile nunţii. Nunta începea de sâmbăta seara cu bradul la mireasă, la care participau fete (domnișoare de onoare), baieţii invitaţi de mire (patru dintre ei erau colăceri). A doua zi colăcerii erau ajutorul mirelui. Ei ajutau la „bărbieritul” mirelui, gătirea acestuia, mergeau cu plocon la mireasă, naşi, preot, spuneau „orațiile la mireasă”. Mireasa este ajutată la îmbrăcat – „gătitul miresei” – de domnişoarele alese de ea. Aceste momente sunt însoţite de cântece specifice. Taina cununiei este săvârşită în biserică de preot. Petrecerea nunţii se organiza în trecut la casele fiecăruia dintre socri. Aceştia erau ajutaţi de căltunari aleşi dintre rudele apropiate. Nunta dura trei zile. Lunea se servea „ciorba de potroace” şi se sărbătorea „cinstea miresei”. Invitaţii dăruiau tinerii cu un dar de bani. O parte din aceste obiceiuri se mai păstrează şi astăzi, unele fiind însă eliminate.

Înmormântarea este un moment de tristeţe pentru oameni. Obiceiurile de la înmormântare se păstrează şi astăzi.

Dintre obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou amintim: colinde, Buna Dimineaţa, Florile, Pluguşorul, Sorcova.

În satul Loloiasca după Boboteză se merge cu „iordanitul”. De Sfintele Paşti se încondeiază ouă de diferite culori şi oamenii merg la denii. Se menţin şi astăzi.